בקשת המילוי של ההצהרת הון מוגיעה מרשות המסים, וברוב המקרים נדרשים למלא אותה עצמאיים או במקרה של בעלי חברות. גם שכירים שגובה מהם השכר השנתי העומד על 653,000 ₪ (בהתאם לשנת 2019) עשויים להתבקש למלא את ההצהרה לפי הדרישה של רשות המסים. בכל מקרה, יש למלא את ההצהרת הון רק לאחר שהתקבלה דרישה מרשות המסים.
על פי החוק, פקידי המסים מורשים לבקש מכל אדם למלא דו"ח שבו יידווח על הון ונכסים שברשותו. בדו"ח יש לכלול את ההון והנכסים של הציינו, כולל הון שברשות בן או בת הזוג, ילדים המוכרים להם הון או אחרים הנאמנים. הנתיב החוקי מתיר לנשאל לא לרשום את הון של בן או בת הזוג, אך בתנאי שנכתבה הוצאה חתומה שהן תרום את הון עצמם.
בעזרת ההצהרת הון, פקידי המסים יכולים לבדוק את ההתאמה בין ההכנסות לבין הדיווח. באופן זה ניתן לוודא אם הנשאל שילם את המסים שהוא חיב לפי החוק. הפקיד יכול לבדוק את כל מקורות ההכנסה של הנשאל ולוודא שהוא לא קיבל כסף ללא דיווח. כדי לאפשר את בדיקת ההון והנכסים של הנשאל, ההצהרה צריכה לכלול את הפרטים הבאים: במקום עסק שבו לא נערך מאזן קבוע של רכש, קופה ובנקים, יש להציין את כל מרכיבי הרכוש וההתחייבויות. במקום עסק שבו נערך מאזן, יש לכלול את מרכיבי הרכוש, ההתחייבויות וההשקעות בשותפויות או בתאגידים. רשימת כל הרכוש וההתחייבויות האישיות ששייכים לנשאל, כולל נכסי מקרקעין, חובות, חשבונות בנק, תוכניות חיסכון (כולל קופות גמל), כלי רכב, וגם תכולת הבית. פירוט של השקעות בניירות ערך ומטבע זר, עם הצגתם על פי שווי השוק או על פי עלות ההשקעה. רשימת כל הכסף הנמצא ברשות הנשאל, בין אם הוא ברשותו באופן ישיר או עקיף. במקרים שבהם הנשאל משמש כמיופה כוח, נאמן, נציג או בעל זכות חתימה בחשבונות בנק, יש לספק פרטים גם אודות הכסף הנמצא ברשותו. בנוסף, יש להצריף נספח המכיל רשימת כלל הרכוש, את עלויותו, ואת שוויו הנכסים והנכסים.
רוב האנשים שנדרשים למלא את ההצהרת הון הם בעלי עסקים או בעלי חברות, אך רשות המסים יכולה גם לשלוח בקשה כזו לשכירים. לרוב, הם יקבלו בקשה למילוי ההצהרה תוך שנתיים לאחר פתיחת העסק, ויש להגיש אותה בתוך 120 יום מרגע הבקשה. בדרך כלל, רשות המסים תשלח בקשה נוספת לאחר מספר שנים, לכן חשוב מאד לשמור על ההצהרה הראשונה ולתעד את מסמכים חשובים, כגון רכישות יקרות והשקעות בשוק ההון, כאשר זה נדרש.
אין צורך בייזום מוקדם של מילוי ההצהרת הון, אך על האנשים להיות ערניים ולמלא את ההצהרה בזמן על פי הדרישה. חשוב להימנע מאיחורים, כדי למנוע קנסות במקרה של עיכוב בהגשה. בנוסף, כדאי לוודא שהמידע בהצהרה מוזן בדיוק ובמדוייקות בכל אחד מהסעיפים. חשוב לשים לב כי ההצהרת הון הראשונית משמשת כמדד ראשוני להון ונכסים ותשמש גם בהצהרות העתיד.