כבעל ניסיון של מעל 10 שנים בטיפול במלכר"ים משרדי ייתן לכם את כל השירותים שעמותה צריכה לקבל ממשרד רואה חשבון כגון: פתיחת עמותה, ליווי וייעוץ, ניהול תקין, סעיף 46, מרכב"ה, הנהלת חשבונות, חשבות שכר, ביקורת עומק ועוד.
מהו מלכ"ר \ עמותה ?
מלכ"ר: מרכז ללא כוונת רווח. הגדרה זו כוללת בתוכה גם עמותה, גם חל"צ (חברה לתועלת הציבור), אגודה שיתופית, מגזר ממשלתי (צבא, משטרה וכו'), רשויות מקומיות, הקדש ציבורי, קופת גמל פטורה ממס.
עמותה: עמותה בישראל היא תאגיד המורכב מקבוצה של בני אדם או תאגידים אחרים החוברים יחד למען מטרה מסוימת ונרשמו בפנקס העמותות על ידי רשם העמותות.
מה צריך לדעת בבואנו לפתוח עמותה?
- איסור על חלוקת רווחים – עמותה לא יכולה לחלק את רווחיה לחבריה. אין מניעה לצבירה מסויימת של רווחים ונכסים, אך אלה צריכים להיות מיועדים לקידום מטרותיה ולא לחלוקה לחבריה או עובדיה.
- מטרות העמותה – על עמותה להחליט ולדווח מהן מטרותיה. לצורך תקינות פעילות העמותה ורישומה יש לעמוד באחת מהמטרות הציבוריות בחוק לדוגמא: איכות הסביבה, בריאות והצלת חיים, דת, מורשת והנצחה, הגנה על בעלי חיים, זכויות אדם, חינוך, הכשרה מקצועית, תרבות ואמנות, מדע ומחקר, השכלה גבוהה, ספורט, קליטה ועליה, התיישבות, צדקה וסעד, רווחת הקהילה, פעילות קהילתית חברתית או לאומית, מינהל ציבורי, שלטון החוק, משטר, הקמת קרן לתמיכה בגופים, עידוד החיסכון לחינוך, לב"י, מניעת תאונות, מניעת אבטלה במשק, עידוד תעסוקה, סיוע ליישובים במצוקה, סיוע לחיילים משוחררים, הגנה אזרחית על תושבי ישראל ועוד ועוד.
חריג – לא תירשם עמותה אם מטרה ממטרותיה שוללת את קיומה של מדינת ישראל או את אופיה הדמוקרטי. - חברי העמותה – החברות בעמותה הינה אישית ואין אפשרות להעבירה. לחבר אין זכות קניינית בעמותה. החברות הינה וולנטרית ואינה בשכר (למעט חריגים).
מוסדות העמותה
חוק העמותות קובע לפחות שלושה מוסדות שלעמותה חייבים להיות:
- אסיפה כללית –
הגוף הכולל של כל חברי העמותה. בסמכויותיה, בין היתר: בחירת ועד עמותה, ועדת ביקורת, אישור הדוחות הכספיים והמילוליים, שינויי תקנון (מטרות, שם העמותה וכו'), אישור גמול לחברי ועד או לחברי ועדת ביקורת וקביעת נהלים לגבי החזר הוצאות. העברה או סיום כהונתו של חבר ועד ועוד… - ועד מנהל –
לועד יבחרו לפחות 2 חברים. הוא אחראי לניהול העמותה בעצם. בידיו תהיה כל סמכות שלא קיימת למוסד אחר בעמותה (אסיפה כללית, ועדת ביקורת וכו'). אסור על רוב חברי הועד להיות קרובי משפחה מדרגה ראשונה. אסור על חבר ועד גם לתת שירותים בתשלום לעמותה (גם לא בכל דרך עקיפה). חברי ועד יכולים לקבל כסף עבור השתתפותם בישיבות הועד וזכאים להחזרי הוצאות.
סמכויות ותפקידי הועד יכללו בין היתר: יישום החלטות האסיפה הכללית, קביעת מדיניות העמותה, קביעת תכנית עבודה, קביעת דרכי פעולה ספציפיות למימוש מטרות העמותה, לאשר תקציב שנתי, לעקוב אחר מצבה הכספי של העמותה, קביעת מסגרת אשראי, למנות ולפטר מנכ"ל, קביעת המבנה הארגוני, מדיניות שכר ותשלומים, לכנס אסיפה כללית שלא מין המניין, הכנת הדוחות הכספיים והמילוליים ולהביאם בפני ועד הביקורת או הגוף המבקר ובפני האסיפה הכללית. לנהל פנקס חברים של האסיפה כללית וחברי הועד, לדון, להחליט ולפעול בכל ענייני העמותה. - מורשי חתימה –
יש למנות לפחות 2 נושאי משרה בעמותה שיהיו מורשי חתימה. הם רשאים להיות מבין חברי העמותה, נושאי משרה או עובדים. אסור לחברי ועד ביקורת או הגוף המבקר מורשי חתימה. אסור למורשי החתימה להיות קרובי משפחה מדרגה ראשונה. - ועדת ביקורת או גוף מבקר –
האסיפה הכללית חייבת לבחור ועדת ביקורת או גוף מבקר. גוף מבקר יכול להיות רואה חשבון או גוף אחר שאושר ע"י רשם העמותות. רואה חשבון ניתן למנות ללא היתר מרשם העמותות בלבד.
אסור על אותו רואה חשבון להיות גוף מבקר וגם מבקר חיצוני על הדוחות הכספיים של העמותה.
בועדת ביקורת יכהנו לפחות 2 חברי עמותה שאינם קרובים מדרגה ראשונה. מדגיש – ניתן למנות רואה חשבון במקום.
אסור כי חבר מועדת הביקורת או גוף מבקר יקבל שכר או שירותים בתשלום מין העמותה (למעט גמול בעד ישיבות והחזרי הוצאות).
סמכויות ותפקידי ועד הביקורת או הגוף המבקר יכללו בין היתר: בדיקת תקינות פעילות העמותה ומוסדותיה למטרות העמותה ולמנהל תקין. לעקוב אחר ביצוע החלטות האסיפה הכללית והועד המנהל, לבדוק ליקויים ולהציע דרכים לתיקונים, לבדוק תקינות פנקסי חשבונות, משכורות, תשלומים, ייעוד כספים למטרות העמותה, למנות מבקר פנימי ביחד עם הועד המנהל, לבחון את היקף עבודתו של הרואה חשבון המבקר ושכרו, לבחון כל נושא אחר בעמותה.